Throwback: YONEX Dutch Open 2021

Officials

Throwback: YONEX Dutch Open 2021

Al twee jaar lang moeten we tot vervelens toe rekening houden met corona in (bijna) alles wat we doen. En zo is het voor elk toernooi toch ook altijd uitkijken naar de opgelegde maatregelen. Onze noorderburen hanteerden voor de Dutch Open 2021, voor de gelegenheid van een BWF Tour Super 100 teruggebracht naar een Internationaal Challenge toernooi, het Europese diffuse digitale covid certificaat. Onze Belgische CST zou dus volstaan.

Toen ik te horen kreeg dat ik geselecteerd was om in Almere aan te treden, kreeg ik te horen dat Freddy Haelterman en Jan Lecoque ook van de partij zouden zijn. Enkele weken voor het vertrek zat ik in een overleg waar ook Julien Nys aanwezig was. Hij zou ook naar Nederland gaan, als referee. Wat kon hij ook anders beslissen toen ze hem kort voor het toernooi vroegen om de referee te vervangen. Vier officials naar Nederland dus, het zouden er 5 worden, ook Luc Bertrand was van de partij (Jan ontbreekt op de foto). 

We kwamen in Nederland een aantal bekende gezichten tegen. Julien Carraggi kwam er een sterke prestatie neerzetten, maar stootte in de kwartfinale helaas op het eerste reekshoofd. Andere aanwezige Vlaamse spelers waren  Jona Van Nieuwkerke en Lise Jacques, Freek Golinski en Lien Lammertyn. Het was dus ook een zekerheid dat we vroeg of laat eens een “ tante “ van Badminton Vlaanderen tegen lijf zouden lopen, zoals Jürgen Wouters of Wouter Claes. Veel Vlamingen dus in Nederland, maar dat hoeft uiteraard niet te verbazen.

Almere is niet ver rijden, dus besloot ik zelf met de wagen te gaan. Bij aankomst in het hotel zat mijn kamergenoot me al op te wachten. Het was een blij weerzien met Paul de Kuijper. Hij zou trouwens enkele weken later ook naar de Belgian International komen, wat trouwens voor nog een aantal andere umpires ook het geval was.

Veel umpires waren zelf met de wagen naar Almere  gekomen en dus werd er door de officials niet veel gebruik gemaakt van de shuttles. Op de eerste dag hebben we toch nog een poging gewaagd, maar het bleek niet evident om voor iedereen een plaatsje te vinden.

Eenmaal aangekomen in het topsportcentrum moesten we onze accreditatie gaan ophalen. Dit was meteen ook het moment waarop ons covid certificaat gecontroleerd zou worden. Hoewel er veel volk in het kantoortje zat, duurde het toch wel wat vooraleer we aan de beurt waren. Soms moet je ook buiten de field of play wat geduld kunnen opbrengen.

Op vrijdagavond stonden mijn kamergenoot en ik aan het meeting point te wachten om de baan op te gaan. Omdat het even duurde ging ik via het gordijn even een blik werpen op de banen. Op baan 4, vlak aan het doek, lag net een speelster op de grond en dat zag er niet al te best uit. Nu gebeurt dat jammer genoeg wel eens vaker op een toernooi, maar deze speelster zouden we later die dag, eerder onverwacht, nog eens tegenkomen.
Wij moesten de baan op en later zou blijken dat de speelster, na opgave, naar het ziekenhuis werd gebracht. Haar toernooi zat er op en dat van haar mix partner ook, want hij was de dag voordien in het enkelspel ook al uitgeschakeld. Een spijtige zaak als je daarvoor vanuit Mexico afreist met de bedoeling om aan een reeks Europese toernooien, waaronder ook onze Belgian International, deel te nemen. Dat was alvast een annulatie die we in België konden verwachten.

De umpires verzamelden samen met het refereeteam elke avond in de bar en daar was zonder uitzondering iedereen elke keer bij. De bar moest wel telkens op tijd dicht, dus stonden we op die vrijdagavond nog met een hele bende in de lobby van het hotel. Dat bleek een geluk voor de Mexicaanse speelster, want zij werd van aan het ziekenhuis met de shuttle tot aan de ingang van het hotel gebracht. Daar stond ze dan met haar mixpartner. Enkele umpires hebben hen dan naar de hotelkamer geholpen, want op eigen kracht zou dat niet gelukt zijn.

Op zaterdag en zondag werd er hulde gebracht aan een aantal mensen die het voorbije jaar belangrijk waren geweest voor de sport. De deelnemers aan de Olympische en Paralympische spelen werden in de bloemetjes gezet. Op beide sportevenementen was Nederland aanwezig met spelers en coaches, maar zij hadden voor beide evenementen ook geselecteerde officials. Zij werden in het weekend aan het publiek voorgesteld.

« Terug