Een spannende voorbeschouwing BK Elite 2024

BK elite

Een spannende voorbeschouwing BK Elite 2024

Herent, de onbetwiste parel van het Dijleland, thuishaven van superkampioenen zoals Bart Swings, Seppe Odeyn, wijlen Ivo Van Damme en uiteraard Wouter Claes, zal het eerste weekend van februari voor een keertje niet enkel administratief het kloppend hart van badmintonnend Vlaanderen zijn (Badminton Vlaanderen is sinds enkele jaren gevestigd in deze gemeente)… Met de organisatie van het Belgisch kampioenschap voor elitespelers wordt de gemeente nabij Leuven ook even de sportieve hoofdstad van onze edele sport.

Organisator Nico Claes slaagde erin met zijn team (een samenwerking tussen de gemeente Herent, Badminton Vlaanderen en topclub W&L) een uitmuntende campagne te voeren die hopelijk de visibiliteit van het badminton alweer vergroot en een hoop supporters naar de zaal zal lokken. Tal van workshops,  clinics in Herentse scholen, een After Work bedrijventornooi, een prachtig eerbetoon aan voormalige Belgische kampioenen op de finaledag en de presentatie die verzorgd wordt door niemand minder dan Tess Elst, nieuwsanker op Sporza en uiteraard ook de fiere zus van voormalig superkampioene Janne: kosten noch moeite worden er gespaard om hier een fantastisch totaalevent van te maken.

Persoonlijk geraakte ik snel overtuigd: nu het badmintoncircus in mijn eigen achtertuin belandt (uw reporter is sinds 2021 een fiere inwoner), besloot ik mijn stoute schoenen aan te trekken (T. Francken zou zeggen ‘put on my naughty shoes’) en me ook nog eens zelf in te schrijven. Want zeg nu zelf: bestaat er een grotere eer dan te MOGEN deelnemen aan het BK, de olympische gedachte in het achterhoofd houdend? Eigenlijk voelt dat al aan als een overwinning an sich…

Heren enkel

Voor de Belgische titel torst één stel Dilbeekse schouders alle druk: olympiër Julien Carraggi profileerde zich dit jaar met fenomenale prestaties en een relatief snelle kwalificatie voor Parijs 2024 als een onvervalste topper binnen het Europese badmintonlandschap. De grootste concurrentie wordt er verwacht van uittredend kampioen (en Veltemboy) Elias Bracke, die ook timmert aan zijn internationale carrière en zich geregeld laat opmerken door zijn resultaten. Wellicht zal Elias kunnen rekenen op de steun van zijn thuispubliek, we zijn benieuwd of het hem vleugels zal geven. En wat te denken van de kroonprins van het vaderlandse badminton Charles Fouyn (en vorig jaar ook verantwoordelijk voor de uitschakeling van Carraggi)? De wereldtopper bij de jeugd begint ook steeds meer en meer te ruiken aan het grote werk en zet kolossale stappen voorwaarts… Het BK wordt alvast een interessant ijkpunt: kan Charles zijn voet zetten naast voornoemde toppers?

De ‘dark horses’ van deze kampioenschappen, die eigenlijk in de schaduw van de ‘grote drie’ kunnen opereren en dus wel eens gevaarlijk uit de hoek zouden kunnen komen, zijn uiteraard Vlaams kampioen Marijn Put, alleskunner Yaro Van Delsen, Senne Houthoofd en jeugdkampioen Baptiste Rolin. 1 zaak is zeker: Herent zal daveren onder al dit geweld!

Dames enkel

Vorig jaar blonk Lianne Tan, de 13-voudige koningin van het dames enkelspel, nog uit in afwezigheid omdat de kwalificatie voor haar 4de olympiade diende veiliggesteld te worden… Nu deze historische deelname alweer in de rugzak zit (wat een fenomenale prestatie toch?!), zal er mijns inziens weinig kruid tegen de dominantie van de Bilzerse vaandeldraagster van onze sport gewassen zijn. De vrouw die vorig jaar handig gebruik maakte van het machtsvacuüm, Clara Lassaux, zal dit echter niet zomaar willen laten gebeuren en zèlf mikken op een tweede Belgische titel… Op een kampioenschap zijn er al gekkere zaken geschied! Verder wordt het reikhalzend uitkijken naar hoe ver op het wedstrijdschema enkele next-gen speelsters zoals Noa Dauphinais, Karla Henry en de gezusters Boonen kunnen opschuiven.

Heren dubbel

Bij het gadeslaan van de inschrijvingen diende uw verslaggever, een man met een nostalgisch kantje, ei zo na een traantje weg te pinken. De hereniging van het onbetwiste koningskoppel van weleer, Freek Golinski en Matijs Dierickx, is uitstekend nieuws voor de liefhebbers van een stevig potje mannendubbel! Keizer Freek, die intussen in het bezit is van maar liefst ELF gouden medailles in deze discipline, zal in zijn thuisbasis Herent alvast niets aan het toeval willen overlaten en aan de zijde van de immer fantastische Dierickx lijkt deze constellatie a priori onklopbaar (geen druk hoor).

Toch zijn beide kampioenen best op hun hoede voor enkele gevaarlijke en hongerige combinaties die mogelijks wel kunnen rekenen op meer matchritme… Ik denk dan spontaan aan de gebroeders Van Delsen (die jongens kunnen echt foutloos spelen), geoliede en altijd presterende machines zoals S. Lenaerts / De Pauw en Van der Sypt / Van Herbruggen, de Vlaamse kampioenen Put en Rosius (1ste reekshoofd), het krachtpatsercombo De Smet en Robberecht (hoewel er pittig geloot werd tegen Bondroit-Prenen), de onvoorspelbaarheid van Devaere / Vandorpe en wat te denken van gelegenheidsduo Elias Bracke / M. Lenaerts als uitsmijter? En dan heb ik zelfs nog niet gesproken over de machtige Kraftmensch Tom Dejongh (sorry Tommy, pas bij het schrijven van deze voorbeschouwing besef ik wat ik u aangedaan heb)!

Dames dubbel

Op het eerste zicht (op het tweede en derde zicht wellicht ook) zou je moeten stellen vanuit historisch perspectief dat er maar 1 topfavoriet is in deze discipline, en dat zijn uiteraard de titelverdedigsters (evenals Vlaamse kampioenen) Lise Jaques en Lien Lammertyn. Lise (ook zij speelt een thuismatch!) wist zich daarenboven de laatste 7 (!) kampioenschappen tot de allerbeste te kronen. Toch wens ik enig voorbehoud te plaatsen omtrent de ‘zekerheid’ van deze kroniek van een aangekondigde titel wanneer je de concurrentie eens van naderbij bekijkt.

Flore Vandenhoucke was jarenlang aan de zijde van Jaques incontournable wanneer de prijzen werden uitgereikt, en zelfs daarvoor al! Vorig jaar was het de eerste keer dat Flore de bittere pil van de nederlaag diende te slikken in maar liefst 8 edities. Aan de zijde van Clara Lassaux zal een portie revanche dus mogelijks wel op het menu staan als het de strijd met haar vroegere sidekick betreft. Popcorn time!

De gezusters Demeyere zijn overigens ook geenszins dames die je zomaar opzijschuift. De kersverse nrs. 1 van de nationale ranking (na hun zegepalm in Brugge) legden vorig jaar al het vuur aan de schenen van Vandenhoucke en Lassaux en zullen nu vastberaden zijn nog beter te doen. En er prijkt zowaar ook een voormalig olympiër op de tabel: Natalia Perminova (de levenspartner van Freek Golinski) zal ongetwijfeld aan de zijde van Presence Beelen ook bewonderingswaardige zaken uit het racket toveren, zet je maar alvast schrap! Ook van het in het jeugdcircuit gepokte en gemazelde duo Van Wonterghem / Boonen kunnen we vuurwerk verwachten.

Gemengd dubbel

Bent u op zoek naar een symbiose van spierballengerol, fijnbesnaardheid aan het net, tactisch blufpoker en snedige rally’s? Dan bezit de wellicht meest spectaculaire discipline alle ingrediënten om uw badmintonhonger te stillen.

Beginnen doen we alvast met een lofzang aan de kersverse nrs 1 van België van de ranking, Jade Blondeel en Bert Vandorpe. Of hen dat nu topfavoriet maakt om die Belgische titel binnen te rijven, is eigenlijk naast de kwestie. Feit is dat het gerodeerde duo op een onwaarschijnlijk constant niveau blijft presteren, zowel in de Victor League als tijdens kampioenschappen. Ze bezitten dan ook zeker de wapens om het eenieder moeilijk te maken… Toch zet uw verslaggever zijn knikkers in op -hoe kan het ook anders- de titelverdedigers Lise Jaques en Senne Houthoofd (hoewel er zich wel een tricky eerste test aankondigt in de tandem Robberecht/Dhondt, de Vlaamse champs van vorig jaar) . Een stemmetje in mijn hoofd blijft echter fluisteren dat de voorlopige teller niet zal stokken op 13 titels bij Fraulein Jaques… De twee grootste concurrenten voor Houthoofd-Jaques lijken mij Freek Golinski aan de zijde van zijn clubgenote Tammi Van Wonterghem (zij staan aan de onderste zijde van de tabel en lijken daarin vooral te zullen moeten afrekenen met tweede reekshoofd Lenaerts/Van den Berg) en uiteraard ook meervoudig kampioene Flore Vandenhoucke, die geflankeerd wordt door de ervaren tempobeul Daan Desmet. Gensters, vonken, vuurwerk, kabaal en hallucinante slagenwisselingen: ik verwacht niet meer of niet minder…

De pientere lezer heeft het intussen al lang begrepen: tijdens het eerste weekend van februari dient u zich, als er ook maar een nanoliter badmintonpassie door uw bloed vloeit, te reppen naar het Sportcentrum Bart Swings (Kouterstraat 1) in Herent! Het zal een meer dan memorabele editie worden, dat voelt eenieder nu al in elke vezel van het lichaam. Dus wees niet lui, hef uw welgevormde derrière uit die comfortabele sofa, bezoek deze prachtige gemeente waarop ook ik smoorverliefd werd de laatste jaren en wakker het vuur aan bij de beste atleten die onze sport te bieden hebben! We maken er een onvergetelijk feest van… Beloofd!

 

Uw boodschapper

Helger Van Werde

 

 

 

 

 

 

« Terug