Terugblik op de IPJO 2024

Tornooien

Terugblik op de IPJO 2024

IPJO staat voor InterProvinciale JeugdOntmoeting en is het grootste jeugdtornooi voor teams in Vlaanderen. Dat badminton emotie is, voel je meteen in het verslag van Wout Deleu.

 

 

 

 

 

 

IPJO 2024... Allo kroket! Voor mij persoonlijk was het een eerste IPJO (zowel als speler als trainer). Ik ben heel vaak terug te vinden in sporthallen in Vlaanderen en omstreken, en heb wel het een en ander meegemaakt en gezien. Maar een atmosfeer zoals vorig weekend in Ieper is volgens mij iets uniek op de badmintonkalender. Gedrevenheid, spanning, vreugde, verdriet, maar vooral samenhorigheid. Spelers die voor elkaar door het vuur gaan, die elkaar troosten bij verlies en samen vieren bij winst. Coaches die hun spelers aanmoedigen alsof hun leven ervan afhangt. Een weekend waar het niet draait om prestatie, maar om fun, om passie! Ondanks dat het al een weekend geleden is krijg ik nog steeds kippevel bij het schrijven van dit verslagje!!!

 

De dag begon met de opkomsten! Luid aangemoedigd door de supporters kwamen alle delegaties opgelopen! De typische geverfde haren in alle kleuren van de regenboog vielen op! Zo goed als alle spelers en enkele trainers liepen rond met 1 of meerdere opvallende kleuren in hun haar! Als ware voetbalsterren werden we toegejubeld bij opkomst! Een speler die we er misschien even kunnen uitpikken iss Tammi Van Wonterghem! Zot om te bedenken dat de belgische kampioene gemengd dubbel bij de ELITE tijd maakt om deel te nemen aan dit event! Als onderdeel van de openingsceremonie was er een dansact voorzien door vijf jonge meisjes en hun danslerares! Vooral de Antwerpse coaches waren enthousiast over de act, en applaudiseerden vol enthousiasme mee.

 

Uiteindelijk kon het echte werk beginnen. De wedstrijden gingen van start. Vanaf minuut één werd al luid gesupporterd voor de beklijvende matchen die plaatsvonden! Bijvoorbeeld Sybren Tack mocht openen tegen Rik De Backer! Beiden kozen ze ervoor zonder coach te spelen, uit respect t.o.v. elkaar! Een spannende match die eindigde met 19 in de derde set! De trend was gezet! Wat opviel was dat ondanks het voor West-Vlaanderen een thuiswedstrijd was, de supporters en spelers van VVBBC, onder aanvoering van Raphael Van Wel, het luidst in de zaal aanwezig waren, en de andere provincies in puur volume konden overtroeven! Dit werd zeker duidelijk bij de ontmoeting PBA – VVBC, waarbij elk punt uitbundig en luid gevierd werd. Een beklijvende match tussen Merel Patteet en Tesse Alenteyns was hier dan ook de climax van!

 

De mooiste momenten voor mij persoonlijk waren echter niet per definitie de mooiste wedstrijden... Het waren de extrasportieve momenten, die aantoonden wat sport in se voor staat! Een eerste voorbeeld was een moment waarbij een umpire een foute call maakte over binnen of buiten. Dat is menselijk en kan gebeuren. Echter ging de speler in kwestie in discussie met de umpire, in zijn eigen nadeel nota bene! Fair Play ten top! Ik heb ook spelers boven zichzelf zien uitstijgen! Dit zijn spelers die je in de meeste gevallen goed kent, en waar je aansluitend heel vaak training aan geeft. Om ze dan in zo’n setting op die manier boven zichzelf te zien uitstijgen geeft een onbeschrijfelijk gevoel! Ook de sportiviteit tussen de coaches onderling, die na een wedstrijd kunnen nakaarten geeft blijk van een gemoedelijke sfeer!

 

Ik heb gedurende de dag gelachen, gehuild, geroepen, gesupporterd, gekalmeerd, opgehitst,... Miljaar wat een geladen dag, maar wat was het het waard! En ik heb het gevoel dat ik niet alleen ben! Alle spelers die ik hoorde waren even enthousiast! Op naar volgend jaar, en hopelijk zo snel mogelijk terug naar die vijf provincies, om die magische dag terug om te toveren naar een magisch weekend!

 

 

Foto's met dank aan Sven Van Delsen!

 

 

 

 

 

 

 

 

VVBBC = Vereniging voor Vlaams-Brabantse badmintonclubs

PBA = Provinciale Badmintonvereniging Antwerpen

WVBF = West-Vlaamse Badminton Federatie

BL = Badminton Limburg

 

Winnaars

-12 -12

1VVBBC -12

2PBA -12

3WVBF -12

4BL -12

 

-14 -14

1PBA -14

2VVBBC -14

3WVBF -14

4BL -14

 

-16 -16

1PBA -16

2VVBBC -16

3WVBF -16

4BL -16

 

-18 -18

1PBA -18

2WVBF -18

3VVBBC -18

4BL -18

« Terug