Het JOT gezien door de ogen van een official

Tornooien

Het JOT gezien door de ogen van een official

Het groot jeugdtornooi rond Pasen, het JOT (Junior OLVE Tournament) in Edegem is een traditie. Lees de blog (met een vleugje humor) van official Joeri Luts.

Deze editie had ik het 'geluk' dat mijn halve trouwboek referee was op dit tornooi en dan heb ik het niet over Koen Kesteleyn, die verantwoordelijk was voor de U11 en U13 maar over Emese Tollas die de verantwoordelijkheid had over de U15 en U17.

Dit 'geluk' had tot gevolg dat ik al een dag eerder, op zaterdag 30 maart, mocht afkomen om bij te staan bij de match control.

In de praktijk had dit tot gevolg dat ik verantwoordelijk werd gesteld voor het in elkaar schroeven van de "service height devices" die we gingen gebruiken tijdens de volgende twee dagen. Gelet op mijn duidelijk afwezige ervaring qua handenarbeid heeft dit geleid tot twee blaren op mijn vingers op het einde van de dag. Allemaal voor de goede zaak...

 

Op zondag 31 maart maakten we ons klaar voor de duties van die dag, namelijk de halve finales en finales binnen de U17 en dit met 7 officials met een mix van Belgische, Nederlandse en Italiaanse umpires, wat altijd goed is voor de sfeer.

15 wedstrijden met service judging betekent dus 30 duties met 7 umpires, dus we spreken over een dag met weinig druk qua activiteit maar waarbij we onze rol ten volle kunnen spelen bij deze jonge, aankomende talenten. Deze rol isniet die van "kwade umpire" maar van coach voor deze spelers over hoe zich te gedragen in wedstrijden die geleid worden door officials en waarbij ze soms moeten rekening houden met de aanwezigheid van die officials naast de baan en de invloed die ze hebben op de wedstrijd.

Deze coaching gaat normaal gezien niet gepaard met het geven van kaarten maar des te meer met het mondeling informeren van de spelers van gedrag dat niet gewenst is op een terrein en hoe ze zich zouden moeten gedragen, en dit natuurlijk altijd met een brede glimlach op het gezicht om zo de boodschap zo goed als mogelijk over te brengen.

Op Paasmaandag, 1 april, waarbij we met 8 officials waren, nu zelfs uitgebreid met een Fransman, werd ik geconfronteerd met een aprilgrap want door het gebrek aan officials konden we niet gaan service judgen die dag dus mocht ik alle "service height devices" vervroegd terug gaan losschroeven met mijn al pijnlijke vingers...

In totaal alle halve finales en finales van U11, U13 en U15 geeft 45 wedstrijden en dus 45 duties voor 8 personen. Wederom geen drukke dag voor de officials waarbij ik hiermee een heel warme oproep wil doen naar ons allen om zich in te zetten voor dit tornooi.

Voor ons officials, die gepassioneerd zijn door onze sport, is er geen beter manier om die passie nog meer aan te wakkeren dan de wedstrijden te doen van deze jonge atleten die zich met volle overgave smijten in een wedstrijd en met volle teugen vieren bij winst en treuren bij verlies. Het herinnert je eraan als official waarom je dit doet en je gaat na dit tornooi naar huis met een herwonnen en verhoogde motivatie als official en wederom met een brede glimlach op je gezicht.

Dat je tijdens dit tornooi eveneens toegang hebt tot een ongelimiteerde hoeveelheid paaseitjes, is een bonus op zich. Dus hopelijk op de editie 2025, zoveel mogelijk kandidaten om te komen umpiren en we maken er een zalig Paasfeest van!

 

Joeri Luts

 

Wedstrijden en resultaten

U11-U13

U15

U17

 

 

Foto's

Bekijk de foto's op de Facebookpagina Junior OLVE Tournament

YouTube Livestream JOT

 

Pers

Nieuwsblad - In de ban van de shuttle op jubileumeditie Victor JOT-toernooi: “De toekomst oogt rooskleurig”

VRT - Badmintontalent uit 30 verschillende landen strijdt om titel tijdens jeugdtoernooi in Edegem en Kontich

Antwerps Persbureau - Twintigste editie van het topevenement ‘Victor JOT’ was weerom een voltreffer

Antwerps Persbureau - Deense jeugdspelers kleuren het Victor JOT-toernooi badminton in Edegem

GVA - Twintigste editie Victor JOT-toernooi verenigt 400 jonge badmintonspelers

HLN - “Grootste badmintontoernooi in zijn soort”: Vierhonderd jeugdspelers van heel het continent strijden tegen elkaar

 

 

« Terug