Nabeschouwing Yonex Belgian International 2024

Belgian International

Nabeschouwing Yonex Belgian International 2024

De 19e editie van de Yonex Belgian International werd een absoluut totaalspektakel. Dat publiekslieveling Julien Carraggi zich als eerste Belg wist te plaatsen voor de finale in het enkelspel, speelde hierin ongetwijfeld zijn rol. Dat Carraggi, gesteund door eigen volk, bovendien in een ware nagelbijter, zich ook naar de zege wist te spelen tegen het eerste reekshoofd, de Deen Mads Christophersen, was dan ook dé kers op de taart van deze Yonex BI. Het dak van de Leuvens Sportoase ging er volledig af. 

Heren Enkel
Julien Carraggi (BWF 53) was één van de drie landgenoten die in de koningsdiscipline op de hoofdtabel van start ging. Als tweede geplaatste zat er meteen ook heel wat druk op de ketel en waren alle ogen op hem gericht. Een gezonde spanning die hij vorig jaar nog als topreekshoofd mocht ervaren. Een finale had er tot dusver nooit ingezeten. Zaak om hier verandering in te brengen, zal de kersverse Olympiër gedacht hebben. Maar van een leien dakje liep het niet meteen. In de eerste ronde donderdag had Carraggi onverwacht drie games nodig tegen Valentin Singer (BWF 171). De Fransman was met veel vertrouwen afgezakt, nadat die op 1 september nog de tweede plaats bemachtigde in de Latvia International. Carraggi op zijn beurt keek bij het begin van zijn schooljaar duidelijk de kat uit de boom. Later op de dag herhaalde de Belgische nummer één dit wedstrijdscenario. Nu was de Deen Jeppe Bruun (BWF 167) het slachtoffer en kwamen hier dus opnieuw drie games aan te pas.


Vrijdag werden de kwartfinales afgewerkt en zoals voorgeschreven werd dit een duel tussen twee geplaatste spelers. Carraggi nam het op tegen de Engelsman Harry Huang (reekshoofd 7, BWF 105). In een gelijkopgaande tweede game moest de man uit Sint-Agatha-Berchem andermaal een driesetter toestaan. Alsof het een klaarblijkelijke gewoonte betrof, wist Carraggi alweer orde op zaken te stellen. Met overtuigende cijfers wist hij zich voor de halve finale te plaatsen. Daarin nam hij de maat van de Deen Ditlev Jaeger Holm (BWF 413), die zich vanuit de kwalificaties vlot bij de laatste vier had gespeeld. Een eerste keer zonder gameverlies ditmaal. De finale in het enkelspel was verzekerd, een mijlpaal in de Belgische badmintongeschiedenis evenzeer, en dat 15 jaar nadat zijn eigen trainer, Wouter Claes dat nog voltrok in het gemengd dubbel aan de zijde van Nathalie Descamps (al was dat nog in De Nekker).


In de finale keek Carraggi de Deen Mads Christophersen (BWF 45) in de ogen. Vorige week gaven beide heren elkaar nog partij in de Deense competitie. Een jaar geleden bleek de Scandinaviër het eindstation in Leuven. Hoe je het ook draait of keert, de resultaten wezen voorafgaandelijk volledig in het voordeel van de Deen. Zo ook kwam dit tot uiting in de beginfase van de finale (2-8). Carraggi wist evenwel het tij te keren. Bij de eerste interval stond hij nog minimaal in het krijt, maar dan al was hij met direct gerichte aanvallen en een ijzersterke verdediging teruggekeerd (9-10). Julien stoomde door en liep niet veel later goed uit (19-14), waarop het kwestie van tijd was dat de openingsgame in een definitieve plooi gelegd zou worden. Dat was de wedstrijd echter geenszins.

Christophersen opende game twee identiek voortvarend (2-8), maar kon nu de voorsprong bestendigen (12-21). Een beslissende game diende zich aan. Een slopende game zou het worden, waarbij de Belg meteen drie punten uitliep (3-0) en ook met dat verschil (11-8) van kant wisselde. Dat Julien continu op de vocale steun van het talrijk opgekomen publiek kon rekenen, bleek alleen maar een voordeel. Tijdens de eerste game was zijn Deense opponent hier overigens heel even verhaal voor gaan halen bij de umpire. Tevergeefs, zo bleek. Want zoals gekend (al was het nu een tikkeltje extra dan wat we al gewend waren in Leuven) konden we alleen maar übersportieve supportersrangen waarnemen. Dat tikje extra gejoel zal alleen maar die ene extra sportieve vibe met zich meegebracht hebben. Carraggi liep uit (13-8 en later 18-14). Even werd het nog spannend (20-19), maar bij het tweede wedstrijdpunt kreeg Carraggi Christophersen spreekwoordelijk op de knieën, terwijl hijzelf dit letterlijk deed. Het racket ging triomfantelijk de lucht in, de emoties moesten niet langer onderdrukt worden. Voor de allereerste keer in de Belgische geschiedenis wist een landgenoot zijn naam op het palmares van de Yonex Belgian International neer te zetten. Wat een geweldige prestatie van de 24-jarige Julien Carraggi.

Herbekijk zijn matchpoint via YouTube.


Dames Enkel
Bij de dames ging de zege naar de Indische Anmol Kharb (BWF 222). De amper 17-jarige kon vanuit de kwalificaties een bijzonder overtuigend vlot parcours neerzetten. Alleen in de halve finale vrijdagavond tegen de Bulgaarse Nalbantova (BWF 68 en 18 jaar jong) was het kantje boord. Na 76’ kon ze die partij bij het tweede matchpoint en met het kleinste verschil winnend afronden. In de finale, die bijna een uur (59’) zou duren, bleek de openingsgame scherprechter. Na verlengingen en en 4 gamepoints tegenover 1 was Kharb daar het best uit de startblokken geschoten. Amalie Schulz (reekshoofd 7, BWF 80) wist zonder veel spanning de bordjes in evenwicht te hangen, maar al even voortvarend stoomde de jonge Anmol Kharb in de beslissende game door naar tornooiwinst. De Indische is hiermee aan haar proefstuk toe, iets wat duidelijk niet haar laatste huzarenstukje zal zijn en wat ook doet terugdenken aan de tornooiwinst van de toenmalige 15-jarige Jin Wei Goh uit Maleisië in 2015 (een editie waar toen ene Anders Antonsen ook zijn kop boven water stak met het hoogste schavotje in het herenenkelspel). 


Heren Dubbel
In het heren dubbelspel ging de overwinning naar de Nederlanders Ties Van Der Lecq en Brian Wassink (reekshoofd 2, BWF 92). Zonder gameverlies gingen ze op en over een Zweedse, Singaporese, Franse en andermaal Franse formatie. In de finale waren dit Julien Maio en William Villeger die op hun plaats – de tweede – werden gezet: 21-17, 22-20.


Dames Dubbel
In het dames dubbel wisten Julie Macpherson en Ciara Torrance (reekshoofd 1, BWF 48) als enige hun favorietenrol waar te maken. Op het volledige tornooi kregen ze amper 100 punten tegen. Een clean-sheet uit de boekjes. In de finale waren ze met 21-9 en 21-11 veel te sterk voor het Franse dubbelpaar Elsa Jacob en Camille Pognante (BWF 104), die zich op hun beurt in de halve finale hadden ontdaan van de Spaanse tandem Lopez-Rodriguez (BWF 53). 


Gemengd Dubbel
In de gemengde discipline die zaterdag als eerste finale werd aangedaan, was de hoofdvogel weggelegd voor de Denen Rasmus Espersen en Amalie Cecilie Kudsk (BWF 59). Het tweede reekshoofd had zich duidelijk weten te plaatsen voor de laatste tornooidag. Alleen in hun openingsgame in de eerste ronde hadden ze averij opgelopen tegen de Franse formatie Maio en Palermo. In de finale wachtte met Iben Bergstein een landgenote, die geflankeerd werd door de jonge Fransman Grégoire Deschamp. Espersen en Kudsk bleken ondanks afwachtende openingsfasen toch een maatje te sterk. Met 21-15 en 21-17 wisten zij zich te verzekeren van de grootste geldcheque en de meeste punten voor de BWF-ranking.


Andere Belgen
Clara Lassaux (BWF 135) kende pech met haar loting (de Française Pancasari, reekshoofd 1, BWF  58), maar wist stevig van zich af te bijten in haar eerste ronde. In beide games (respectievelijk 19-19 en 17-19) was het lang gelijk opgaand, maar moest ze uiteindelijk de favoriete met de winst aan de haal laten gaan: 19-21, 17-21.


Elias Bracké (BWF 177) legde 62’ stevig badmintonspel op de mat, maar alleen ontbrak hem de winst. Met 18-21, 17-21, 19-21 ging de Zweed Bjorkler (BWF 146) met de zegepraal lopen. Charles Fouyn (BWF 332) had zich dan weer spraakmakend op de hoofdtabel gespeeld. Met ondermeer de grootste puntenstrook in het tornooi – 26 (!) op een rij –  had de beste Belgische tiener  al indruk gemaakt. Na meer dan een half jaar blessureleed had er ook meer ingezeten dan een eerste ronde op de hoofdtabel, maar tegen de 200 plaatsen hoger gerangschikte Duitser Kian-Yu Oei (BWF 132) diende hij na drie lange games en met opgeheven hoofd de baan te verlaten: 21-15, 17-21, 16-21.


Yaro en Iljo Van Delsen (BWF 204) waren rechtstreeks geplaatst voor de hoofdtabel in het heren dubbel. Tegen de Denen Johansen en Reiler (BWF niet gerangschikt) kwamen ze een beetje te kort. Vooral in de tweede game kwam dit tot uiting, waar uiteindelijk de schade beperkt bleef: 14-21, 12-21. 
In de kwalificaties hadden we overigens een pak meer Belgen rondlopen. Dezelfde Iljo Van Delsen wist één ronde te overleven, net zoals Senne Houthoofd dit voltrok. Hun respectievelijke tegenstanders zouden het uiteindelijk uitzingen tot de kwart- en halve finale. No shame. Bij de dames wist Noa Dauphinais één wedstrijd naar haar hand te zetten en in het dubbelspel waren Lise Jaques en Lien Lammertyn hetzelfde lot bedeeld.

 

Epiloog
De Yonex Belgian International zit er op. De 19e editie zal bijblijven als een succeseditie op vele vlakken. Organisatorisch is dat niet meteen verrassend. Al jaar en dag gaat Leuven prat op een oerdegelijk concept dat zijn naam gemaakt heeft binnen het Europese badmintoncircuit . Eentje met veel daadkracht in de kwalificaties, waarbij jonge talenten hun naam maken en zich daarbij etaleren voor het internationale publiek. Iets wat Yonex BI typeert. Bovenal gaat deze editie de analen van de Belgische badmintongeschiedenis in, nadat Julien Carraggi de kroon naar het werk zette in een uitmuntend en razend spannende heren enkelfinale. Een jaar lang mag hij zich de beste in Leuven noemen, voor eens en altijd zal hij dit zijn als de eerste Belgische eindwinnaar van de Yonex Belgian International.

 

Pers

HLN: Kruin van de badmintonwereld zakt af naar Leuven tijdens Yonex Belgian International: “Sport wint jaar na jaar aan populariteit”

Nieuwsblad: Tijdens dit badmintontoernooi mag ook het publiek het veld op tegen de toppers

ROB TV: Grootste internationaal badmintontoernooi van België in Leuvense Sportoase: "Het niveau is hier erg hoog"

RING TV: Julien Carraggi wint als eerste Belg ooit grootste internationale badmintontoernooi van ons land

Nieuwsblad: Julien Carraggi schrijft Belgische badmintongeschiedenis en wint als eerste landgenoot ooit internationale toernooi van Leuven: “Dit was een onvergetelijke belevenis”

HLN: Dilbekenaar Julien Carraggi wint grootste internationale badmintontoernooi in België

GVA: Julien Carraggi wint als eerste Belg internationaal badmintontoernooi van Leuven

HBVL: Julien Carraggi wint als eerste Belg internationaal badmintontoernooi van Leuven

 

 

Foto's

Via de website op Badminton Vlaanderen (zie fotoboeken) kan je de foto's herbekijken.

 

Video's

Snelle samenvattende video's vind je op YouTube alsook op de Instagram & Facebookprofielen van Yonex Belgian International.

 

Dankwoord

Een evenement wordt gerealiseerd dankzij heel wat partners, sponsors, officials en een super gemotiveerd, dynamisch vrijwilligersteam.

Met dank aan Yonex Benelux, hoofdsponsor, Badminton Europe, Sportoase Philipssite Leuven, stad Leuven, provincie Vlaams-Brabant, Avis car rental, Park Inn hotel, Gerflor, LOTTO, Arena Verzekeringen, SVLS Productions, Coloma, Sport Vlaanderen, Vitalic sportdranken, Sportzot, Team Belgium.

Alle officials.

Alle spelers.

Crew van vrijwilligers in tal van functies, gaande van chauffeur tot turbo team tot onthaal tot toegangscontrole tot bediening aan de bar, opbouw- en afbouw.

Fotografen en content creators, Fons Van der Vorst, Soroush Salehi, Mai Hennevin, Florian en Blueframe Media.

ASL Sport & Spel.

PR-bureau Comm2You.

Presentator Nicolas De Brabander.

En jij, publiek, supporter, badmintonliefhebbers om badminton mee uit te dragen.

 

Heel graag tot volgend jaar!

 

 

« Terug