Nabeschouwing van de BK Elite 2024

BK elite

Nabeschouwing van de BK Elite 2024

In de doorgaans zo rustige enclave Herent was er de laatste tijd geen ontkomen aan: de meedogenloze promotiemachine van Badminton Vlaanderen en badmintonvereniging W&L bulldozerde doorheen het (sociale media-)landschap om de Belgische kampioenschappen in de etalage te plaatsen en mikte op een onvergetelijke editie. Het resultaat? Eigenlijk komen we superlatieven te kort: een onberispelijke infrastructuur, prachtige velden, strakke schema’s, een kwalitatief hoogstaand deelnemersveld, hier en daar een daverende verrassing, een professionele omkadering op de finaledag en (vooral) een ongeziene supportersschare maakten deze editie tot één van de allerbeste ooit!

Heren enkel

De logica van de nationale ranking werd gerespecteerd tijdens het heren enkel met de vier eerste reekshoofden in de halve finales, met 1 kanttekening: door het feit dat de jonge klasbak Charles Fouyn (en finalist vorig jaar) amper in België actief was, wachtte hem meteen een topaffiche in de openingsronde in de vorm van Marijn Put (3de reekshoofd). De nationale kampioen van 2020 wist de jonge belofte er na drie kwaliteitsvolle games uit te meppen. Toch blijft het jammer dat het kampioenschap al meteen één van zijn tenoren verloor.

Put zou uiteindelijk in de halve finale het onderspit delven tegen de topfavoriet van het peloton, eerste reekshoofd Julien Carraggi. De heren maakten er een onderhoudend potje badminton van, maar de huidige nummer 47 van de wereldranking klaarde het Limburgse klusje in twee games. In de andere halve finale raasde titelverdediger en tweede reekshoofd Elias Bracké als een bezetene over het terrein en wist hij het thuispubliek te bekoren met tempobadminton van de bovenste plank. Yaro van Delsen, die nochtans in de kwartfinale Baptiste Rolin (nog zo’n jonge belofte) wist uit te schakelen, kon niet volgen en verloor van Elias in twee games. Herent kon zich opmaken voor zijn droomfinale.

Duidelijk gedragen door het thuispubliek haalde Bracké alles uit de kast om onze nationale primus Carraggi het vuur aan de schenen te leggen en slaagde daar tijdens het eerste game wonderwel in door zich naar 21-16 winst te mokeren. Geen greintje nervositeit evenwel hierdoor bij ‘Mister cool’ Carraggi. Hij krikte zijn niveau nog een beetje op, verhoogde het tempo en het werd steeds penibeler voor Elias. In het derde game klampte Bracké nog aan tot 8-9, maar toen plaatste beresterke Julien een splijtende en beslissende demarrage richting eremetaal. Een 3de titel voor onze olympiër na een fantastische finale, het publiek werd op zijn wenken bediend…

Dames enkel

Na het forfait van Lianne Tan (die kampt met een vervelende blessure en geen risico’s wou nemen met het oog op de nakende Olympische Spelen) leek Clara Lassaux voor een tweede maal titelrijp. Nadat ze vorig jaar al op indrukwekkende wijze de titel had gepakt, deed ze dat tijdens deze editie door werkelijk geen spaander heel te laten van het overige deelnemersveld. Enkel Amber Boonen kon in het tweede game van haar halve finale enigszins aanklampen (21-16), maar voor de rest was het voor de tegenstanders van Classy Clara zwoegen en zweten om de dubbele cijfers te halen. Een mens zou voor minder een liedje ten berde brengen voor het smullende publiek… Maar, wat hadden we graag een droomfinale tegen Tan gezien, doodzonde. Maybe next year?

Dit neemt evenwel niets weg van de fenomenale prestatie van Noa Dauphinais. De youngster, die haar badminton dit seizoen bedrijft bij De Dijlevallei (het meisje is niet enkel ziek getalenteerd, ze heeft nog een uitstekende smaak ook), wist in haar halve finale knap de maat te nemen van Karla Henry, nadat ze ook al Presence Beelen en Marthe Tack huiswaarts gestuurd had. Wanneer deze jongedame dergelijke progressie blijft boeken, lijkt een titel bij de elite enkel en alleen een kwestie van tijd…

Heren dubbel

Voor wellicht de spannendste en meest hoogstaande finale van de dag, moesten we bij de heren Golinski, Dierickx, Put en Rosius zijn. De historie leerde ons dat Freek en Matijs op dit niveau praktisch ongeslagen zijn en ze stonden dan ook geboekstaafd als topfavorieten (ondanks hun status als 2de reekshoofd). Toch verraadde hun parcours hier en daar wat strubbelingen (Bracké - M.Lenaerts kwamen akelig dichtbij in de kwartfinale), zodat hun onoverwinnelijk aura toch wat aangetast leek. In de halve finale werd dan weer wel vlot de maat genomen van newbies Noa Swinnen en Michiel van Britsom (die wel een enorme pluim verdienen voor het bereiken van deze semi’s bij hun debuut door o.a. de maat te nemen van de ex-kampioenen Van der Sypt en T. Van Herbruggen).

Helemaal bovenaan de tabel prijkten 1ste reekshoofd Dylan Rosius en Marijn Put. Ondanks een verraderlijke eerste klip (moehahahahaha, mopje van uw verslaggever) haalden zij vlotjes de halve finales, waar de Oost-Vlaamse wervelwinden Daan Desmet en Joren Robberechts hen opwachtten. Het eerste game werd een moeilijke aangelegenheid voor de mannen van Hebad, maar ondanks een 17-15 achterstand panikeerden de regerende Vlaamse kampioenen geen moment en werd de scheve situatie omgebogen naar winst in twee games. De droomfinale tussen de twee topcombinaties bleek een feit.

Het was smullen geblazen tijdens deze epische eindstrijd. Waar aanvankelijk Freek en Matijs een mooie voorsprong opbouwden op de geijkte manier, knokten Dylan en Marijn zich gaandeweg in de partij. Na het eerste game, gewonnen door Golinski-Dierickx, voelde het publiek dat dit varkentje nog niet gewassen was… En zo bleek… Na een gelijk opgaand tweede game (het stond 18-18), konden Put-Rosius optimaal profiteren van enkele schoonheidsfoutjes en hingen de bordjes opeens gelijk. Gedragen door de supportersgolven van de aanwezige Limburgse armada (wauw, Hebad!) en tactisch uitstekend gebruik makend van de tragere shuttles, wisten uiteindelijk Dylan en Marijn zich naar het delirium te meppen na een indrukwekkende belle. De vreugde-uitbarsting en emotionele knuffel van beide heren verraadden wat het betekende voor deze sympathieke tandem en de jarenlange hegemonie van Golinski en Dierckx bleek doorbroken. Maar als er 1 zaak is die ik uit het diepste van mijn hart hoop, is dat Freek en Matijs volgend jaar op wraak belust zullen zijn en dat dit niet hun zwanenzang is… De klasse druipt er bij tijd en wijlen nog steeds vanaf. Volgende editie een treffend orgelpunt?

Dames dubbel

Reeds in de kwartfinale kregen we een showdown tussen wat wellicht de twee sterkste dubbeldames van het laatste decennium zijn, Lise Jaques (geflankeerd door Lien Lammertyn) en Flore Vandenhoucke (met Clara Lassaux aan haar zijde). Na een spannende en onderhoudende wedstrijd waren het uiteindelijk Clara en Flore die aan het langste eind trokken en de regerende kampioenen versloegen in twee games. Een passende revanche voor de nederlaag in de finale van vorig jaar, hoewel de kanttekening gemaakt diende te worden dat Lise Jaques zeker nog geen 100 procent was na een slepende knieblessure. Nadat deze gevaarlijke klip gerond was, stond er werkelijk geen maat meer op het surplus aan klasse, kracht en techniek waarvoor Lassaux en Vandenhoucke garant staan en ze stormden dan ook op emfatische wijze naar de Belgische titel. 2 maal goud voor de ijzersterke Waalse, il faut le faire!

In de finale konden de zusjes Demeyere (GEEN tweeling, wensen ze nog eens te benadrukken) eigenlijk geen vuist maken en dienden ze de wet van de sterkste te ondergaan. Beslist geen schande, integendeel, we moeten eigenlijk vooral een diepe buiging maken voor de consistentie en volharding die beide dames uitstralen. Een derde finaleverlies blijft echter een bittere pil om te slikken voor de nummers 1 van de ranking. Hun kwaliteiten had deze West-Vlaamse combinatie tijdens hun gewonnen halve finale nog eens extra in de verf gezet door de topsportcombinatie (en wellicht de wissel op de toekomst) Tammi Van Wonterghem en Amber Boonen netjes opzij te schuiven in twee games.

 

Gemengd dubbel

Wat een onwaarschijnlijke rollercoaster van wisselende kansen, gebroken harten en diepe euforie bleek het gemengd dubbel alweer! Voor het grootste verdriet tijdens deze kampioenschappen zorgde wellicht Daan Desmet, die ondanks zijn 43 lentes amper aan kracht en snelheid ingeboet lijkt te hebben (hoe kan dat eigenlijk?!). Aan de zijde van Flore Vandenhoucke bereikte het woelwater van Wetteren ei zo na de nationale eindstrijd, maar finaal werd alsnog het hoofd gebogen voor de titaan van de dubbeldisciplines Freek Golinski, bijgestaan door één van de kroonprinsessen van ons badminton,  Tammi Van Wonterghem…

Ook de finale bleek een spektakelstuk van jewelste: de tegenstanders van dienst voor Freek en Tammi waren niemand minder dan titelverdedigers Lise Jaques en Senne Houthoofd. Zij hadden tijdens dit tornooi reeds indruk gemaakt door voormalig Vlaamse kampioenen Robberecht en Dhondt opzij te borstelen, evenals niet teveel tegenstand te dulden in de halve eindstrijd tegen Stijn De Langhe en Hanne Janssens, hoewel deze laatsten toch stevig aanklampten tijdens het tweede game.

Een uitstekende gelegenheid aldus voor zowel Golinski als Jaques om alsnog die titel op home turf binnen te rijven. Het meest voortvarend gingen Golinski-Van Wonterghem van start, maar in het tweede game vonden de champs van 23 toch een repliek op de powerplay. Alles te herdoen aldus in een allesbeslissend derde game, wat een apotheose. Het Herentse publiek kirde van plezier…

Wat me enorm is opgevallen tijdens deze kampioenschappen, is de schijnbaar onstilbare honger naar zeges die Freek Golinski kwelt. Een absolute winnaarsmentaliteit, de innerlijke drang om nog steeds zijn eigen grenzen op te zoeken en naar die extra versnelling te schakelen op momenten dat het echt nodig is, het zijn kwaliteiten die Golinski typeren (ik vraag me af of dat ook zo is bij een spelletje UNO of Mario Kart). Na al die titels en successen zou je misschien wat berusting verwachten bij de gemiddelde mens, maar Freek Golinski is geen gemiddelde mens. Hij is een kampioen. Het finale game werd uiteindelijk binnengehaald door de W&L combinatie met 21-14. Ook de koelbloedigheid en volwassenheid die Tammi van Wonterghem uitstraalt op zo’n prille leeftijd, is iets dat veel goeds voor de toekomst belooft.

 

 

U leest het, beste badmintonafficionado, indien u dit weekend toch maar besloten had bij de bomma op bezoek te gaan, naar Antwerp-Club Brugge te kijken (herpak u alstublieft) of te gaan padellen met de buren, dan maakte u de verkeerde keuze mijns inziens. Zelden heb ik een badmintonspektakel in België ervaren dat ook maar enigszins in de buurt kwam van hetgeen ik 2 dagen heb ontwaard in Sportcentrum Bart Swings (om en bij de 2000 supporters passeerden in de Herentse arena dit weekend). Onze sport is, nadat we een tijdje ploeterden in de modder van een diep dal en enkele fikse klappen tegen het smoelwerk incasseerden, opnieuw naar boven aan het klauteren en na hetgeen ik gezien heb, zijn we opnieuw zwanger van gekoesterde verwachtingen voor ons vaderlandse badminton. Rest mij niets anders dan een enorme shout-out te geven en een diepe buiging te maken voor de organisatie, de verantwoordelijken, de officials en vooral ook de talrijke vrijwilligers die van dit evenement een echte blockbuster maakten! Namen ga ik niet noemen uit angst er enkele te vergeten, maar jullie weten wie jullie zijn en wij appreciëren het! Zelf voelde ik me geprivilegieerd om deel te mogen uitmaken van dit kolkende circus, het smaakt zelfs opnieuw, geloof het of niet, naar meer (de oudste deelnemer, Jean-François Jacobs, tikt in september zelfs de 50 zomers aan, en de klasbak wist zelfs nog een match te winnen ook!), waarom niet dus?…

Leve badminton!

Uw nederige dienaar

Helger Van Werde (want Von Werde mag niet)

 

Westrijdoverzicht

Het wedstrijdoverzicht is te raadplegen via www.toernooi.nl.

Uitslag finales:

Gefeliciteerd aan alle finalisten en kampioenen!

 

Foto's & Video's

Er werden heel wat foto's en video's genomen.

Bekijk de Facebookpagina of Instagram.

Via deze website vind je in het fotoboek een reportage van huisfotograaf Fons Van der Vorst, die maar liefst 20 jaar badmintonfoto's neemt! Een pluim voor Fons.

Daarnaast zijn er ook foto's van BlueFrame Media.

Gebruik van foto's? Geef de fotocredits en vermeld Badminton Vlaanderen. Dankjewel.

Herbekijk de finales via YouTube.

 

Pers & Media

Een overzicht van artikels:

Herent is dit weekend de badmintonhoofdstad van België met de organisatie van het Belgisch Kampioenschap - ROBtv

Herent ontvangt Belgisch kampioenschap badminton: “Sport in opmars sinds coronacrisis” - Het Nieuwsblad

Goud en zilver voor Freek Golinksi op BK in Herent: “Met negen wedstrijden werd het een pittig weekend” - Nieuwsblad

Marijn Put en Dylan Rosius winnen eerste Belgische titel dubbel heren: “Eindelijk, na drie verloren finales” - Het Belang van Limburg

Lisa en Marie Demeyere pakken voor derde keer zilver op BK badminton: “Beter dan de cijfers laten vermoeden” - Het Nieuwsblad

Clara Lassaux et Julien Carraggi sacrés champions de Belgique à Herent - RTL Info

Marijn en Dylan Belgisch kampioen badminton in heren dubbel - Het Belang van Limburg

Championnats de Belgique de badminton - Clara Lassaux et Julien Carraggi sacrés champions de Belgique à Herent - La Libre

Clara Lassaux, championne de Belgique de badminton, une future avocate qui rêve de JO - RTBF

Badminton : Julien Carraggi en route vers les JO ? - RTBF Sports

Badminton Vlaanderen telt sinds corona 8,3% meer leden én 42% meer G-sporters: "En willen nog diverser worden" - Sporza

Mercedes dompelt zich onder in de badmintonsport op het BK: "Er is nog werk aan mijn skills" - Sporza

Aantal badmintonspelers groeit weer aan: “Clubs zijn volzet dus komen de liefhebbers verder naar ons” - Nieuwsblad

* sommige artikels zijn verborgen achter een betaalmuur

 

Dankjewel!

De positieve reacties over deze fantastische editie blijven binnenstromen. Er zijn zoveel partijen die hebben bijgedragen aan dit onvergetelijk Belgisch Kampioenschap. In de eerste plaats badmintonvereniging W&L voor een puike organisatie. Dankjewel aan hele crew en (jeugdige) vrijwilligers, jullie enthousiasme werkte aanstekelijk! Dank aan de gemeente Herent & sportdienst Herent voor alle bijkomende steun.

Dankjewel voor hoofdsponsor Autocenter Veltem, waar je de hele maand nog terecht kan voor interessante saloncondities bij de aankoop van een nieuwe wagen. Check it out: Renault, Dacia, Fuso en Piaggio met de allerbeste service van familie Roekens;

Dankjewel aan vaste sponsors & partners KBBF, LFBB, Yonex Benelux, LOTTO, Gerflor.

 

Dankjewel:

Isolatie & Renovatie Verhoeven, gespecialiseerd in isolatie en duurzaam verbouwen. Ben je trouwens op zoek naar een dynamische job als vakarbeider? Wacht niet met solliciteren!

Pellikaan Bouwbedrijf ontwerpt, bouwt en onderhoudt. 

Verplaetsen, airco & ventilatie, verwarming & sanitair.

Heerlijke bubbels van Wolf Blass Sparkling in de VIP-lounge en Hospitality event, sparkled by Spirits-Wijnen & Co. Wijnhandelaar met een assortiment van meer dan 1.500 dranken.

Overnachting in het gezellige hotel, vlot bereikbaar en op wandelafstand van het centrum van Leuven: Park Inn by Radisson Leuven.

Prijsuitreikingen door: Kruze Ambachtelijke Koffie & Thee, innovatieve, gezonde Vitalic sportdrank, Brugse Zot.

Badmintonshop ASL Racketsport & Spel, professioneel advies voor de badmintonner.

Polo's crew via Immo Liv'it, je vastgoedpartner in de ruime omgeving van Herent.

Food by Bar Swings.

Comm2You, PR-boutique agency met specialisatie in de sportwereld, om de nodige media aandacht te trekken. 

Kiné Jolien Van Hoof. Succes met de opstart van je kinépraktijk Rebuild Herent.

Foto's door huisfotograaf Fons Van der Vorst. Hij doet dit alvast 20 jaar dus dikke pluim hiervoor ook!

Flashy video's en beeldmateriaal door het coole team van BlueFrame Media.

Presentatrice Tess Els.

Speaker Filip Durie.
DJ Thomas Megchun Ruiz.

Alle spelers.

Alle officials. Referee Koen Kesteyleyn en referee-deputy Philippe De Simon.

Alle journalisten.

Alle coaches & trainers.

Alle bezoekers & gasten.

U was fantastisch!

 

Graag tot een volgende gelegenheid.
En, don't forget. De badminton vibe verspreiden doen we allemaal samen!

 

« Terug