Terugblik als official op de Yonex Belgian International 2023

Officials

Terugblik als official op de Yonex Belgian International 2023

Elk jaar, in het begin van september, mogen we het steeds meemaken. De hoogmis van het badminton in België, de Yonex Belgian International, YBI voor de vrienden. Een terugblik door Joeri Luts.

Badminton staat in het centrum van alle aandacht en we mogen er eens op rekenen dat de goden van Sporza ons waardig genoeg bevinden om onze geliefde sport eens op televisie uit te zenden (alle kleine beetjes helpen).

Alles begint, zoals de traditie het voorschrijft, met de briefing op de dinsdagavond. We krijgen te horen hoezeer druk het gaat zijn op het tornooi en we maken kennis met nieuwe gezichten, heten “oude gekende” gezichten terug welkom en sluiten het geheel af zoals het in België betaamt….met een frisse pint of andere vloeibare versnaperingen ! Dit jaar was het duidelijk hoezeer ons tornooi populair is bij de officials uit alle andere landen want we kregen in totaal niet minder dan 32 aanvragen uit het buitenland om te mogen komen umpiren op ons tornooi. Dit toont nogmaals aan hoezeer we al de officials verwelkomen en in de watten leggen want op menig ander Europees tornooi wordt er meer en meer gesmeekt om bijkomende umpires te hebben omdat de quota aldaar niet ingevuld geraken !

Op de eerste tornooidag kon ik  helaas door andere professionele verplichtingen niet aanwezig zijn maar toen ik de officials na de eerste dag zag terugkomen in het hotel was de trend gezet….iedereen was zeer tevreden maar vermoeid en uitgezweet want de hal bevond zich in dezelfde toestand als een Finse sauna….warm en vochtig ! Het kan dan ook geen toeval zijn dat de referee afkomstig is uit Finland zelf 😊.

Ook tijdens de tweede dag, gekend als het “main event” waren de omstandigheden niet ideaal qua temperatuur maar door het goede optreden van alle officials konden we voorkomen dat we niet al teveel “heethoofden” op het terrein hadden en verliepen de wedstrijden vlot en op tijd. De nodige verfrissingen waren aanwezig en de lijnrechters hebben zich van hun beste kant laten zien qua “mopping” zodat de wedstrijden niet al teveel vertraging opleverden.

Na de kwartfinales maakten we de traditionele uitstap met de officials voor een lekkere lunch waarbij vele van onze Belgische specialiteiten, waar we met fierheid over mogen opscheppen, aan bod kwamen, de bieren, te na gelaten want er waren halve finales te doen die avond. Deze verliepen zoals het ganse tornooi is verlopen….warm, vochtig maar door de band heen op tijd en zonder al te veel schermutselingen.

Tijdens de finaledag waren er ook geen al te grote verrassingen….de nodige pralines voor het thuisfront werden door de buitenlandse umpires  aangeschaft en we mochten, zoals het betaamt, de nodige Belgische officials aan het werk zien tijdens de wedstrijden. Qua Belgische spelers was het , spijtig genoeg ook traditioneel, mager gesteld tijdens de finales maar Lianne Tan heeft ons toch weten te entertainen tot en met de halve finales (die ze verloor in 3 games) van het dames enkel en Julien Carraggi wist het heel spannend te maken in de kwartfinales van het heren enkel.

Verder kan er ook vermeld worden dat de referee, Ilkka Vainio, die tijdens de YBI een assessment had voor BWF-referee, wel degelijk geslaagd is waardoor ik vermoed dat ons land één van zijn favoriete landen ter wereld is geworden (zijn assessment voor BE-referee is eveneens met succes enkele jaren geleden in ons land doorgegaan).

En zo is de hoogmis van het badminton in ons land ook de hoogmis voor onze officials en hoop ik dat dit nog lang zo mag blijven en dat we elk jaar opnieuw de gekende en ook nieuwe gezichten, zowel vanuit binnen- als buitenland, mogen blijven verwelkomen….en dat we alle volgende jaren nog steeds een overaanbod van geïnteresseerde collega’s mogen meemaken !

 

Joeri Luts

https://www.badmintonvlaanderen.be/file/932970/202309165826?pv=1

 

« Terug